Jeugdgezondheid op de basisschool

De Jeugdgezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland doet bij kinderen op de basisschool gezondheidsonderzoeken. Ze krijgen dan twee keer een uitnodiging hiervoor: één keer als kinderen 5 zijn en één keer in groep 7. Op elk ander moment is een afspraak met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts natuurlijk ook mogelijk.

 

 

De medewerkers van Jeugdgezondheid zijn expert in de normale ontwikkeling van het kind en bieden preventieve zorg. Ze kijken naar de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van het kind. En hebben daarbij oog voor de ontwikkelbehoeften van kinderen. Als er problemen zijn op school, in de klas of ergens anders, denken ze graag mee om deze problemen vroeg aan te pakken. Zodat het niet verder uit de hand loopt en soms zelfs verwijzing naar specialistische zorg nodig is.

 

De jeugdverpleegkundige en jeugdarts kijken breed naar de gezondheid en de omgeving van het kind. Soms ligt de oorzaak van het probleem ergens anders dan eerder verwacht. Bijvoorbeeld door een gehoorprobleem, slaapprobleem, pesten, onrustige thuissituatie of pubergedrag. Met kleine aanpassingen, begeleiding van de jeugdverpleegkundige, pedagoge of een groepscursus kunnen we er samen voor zorgen dat het probleem al in een vroeg stadium verbetert.

Preventief gezondheidsonderzoek 5-jarigen

Alle kinderen krijgen in het jaar dat ze vijf worden een uitnodiging voor een preventief gezondheidsonderzoek. U krijgt een vragenlijst over de gezondheid van uw kind. Als u deze heeft ingevuld kunt u een afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige maken. Deze afspraak is op een van de locaties van de GGD. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige bespreekt dan met u de antwoorden op de vragenlijst.

 

De GGD doktersassistente onderzoekt daarnaast het gehoor en zicht van uw kind. Ook doet een GGD logopediste een screening op spraaktaal ontwikkeling. Deze gezondheidschecks gebeuren  doorgaans op school. U hoeft hierbij niet aanwezig te zijn. Mocht er sprake zijn van bijzonderheden, dan nemen wij uiteraard hierover contact met u op.

Preventief gezondheidsonderzoek groep 7

Alle leerlingen van groep 7 krijgen een uitnodiging voor een preventief gezondheidsonderzoek door de jeugdverpleegkundige. Dit is op een van de locaties van de GGD of op de school van uw kind. De jeugdverpleegkundige geeft dan ook voorlichting over het gebruik van alcohol, puberteit, beeldschermgebruik, social media en de gevolgen daarvan.

Gegevens inzien via Mijn Kinddossier

U kunt de gegevens van hun kind altijd bekijken via www.mijnkinddossier.nl. U kunt hierop inloggen met uw DigiD (met sms of de DigiD app). In dit digitale dossier staan onder andere lengte en gewicht van uw kind. De vragenlijsten, die bij elk onderzoek horen, kunt u ook eenvoudig via Mijn Kinddossier invullen (Lees hier meer over Mijn Kinddossier).

Wij staan voor u klaar!

Bij GGD Zaanstreek-Waterland kan iedereen – (aanstaande) ouders, verzorgers, jongeren en professionals – terecht met vragen over opgroeien en opvoeden. Wij werken met verschillende organisaties samen om ervoor te zorgen dat kinderen en ouders zo snel en efficiënt mogelijk hulp krijgen. Bij vragen kunt u bijvoorbeeld terecht op ons inloopspreekuur op één van onze locaties. Ook kunt u telefonisch en online informatie en advies krijgen over alles wat te maken heeft met de opvoeding en ontwikkeling van hun kind. Uw school heeft een eigen GGD jeugdarts, jeugdverpleegkundige, doktersassistent en logopedist. U kunt hen altijd om advies vragen.

Contact opnemen

Wilt u contact met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige, doktersassistent en logopedist verbonden aan uw school? Bel dan 0299-74 80 04 (regio Waterland) of 075-651 83 40 (Zaanstreek). De GGD is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 16:30 uur.

Voor vragen over opvoeding kunt u ook chatten met een jeugdverpleegkundige op www.Ouderchat.nl

(ma. t/m vrij. van 8.30 t/m 17.00u. Di. en do. tot 20.30 u). Liever per e-mail uw vraag stellen? Dat kan via [email protected]. Wij doen ons best uw zo snel mogelijk te antwoorden en in ieder geval binnen 2 werkdagen.

 Meer informatie

Voor meer informatie over onze diensten verwijzen wij u graag naar www.ggdzw.nl. Hier vindt u informatie over allerlei onderwerpen die te maken hebben met opgroeien en opvoeden. Voor informatie over cursussen en themabijeenkomsten kunt u terecht op de website van het Cursusbureau.